BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

"Bu yanlıştan dönülmeli"

Kadıköy Kent Konseyi Kadıköy Belediyesi’nin Taşyapı’ya tazminat ödemesi kararına yazılı açıklama ile tepki gösterdi
Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon TL maddi, 1 milyon TL de manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazanmıştı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Dava Dairesi’nde görülen davada mahkeme Kadıköy Belediyesi’nin haklılığına hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin verdiği karardan sonra Kadıköylülerin tepkisi sürüyor.  Kadıköy Kent Konseyi yazılı bir açıklama yaparak kararın yanlış olduğunu ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu.

“KENT SUÇUDUR”
Açıklamada, ilk yanlışın, Özelleştirme İdaresi’nin 2004 yılında kat karşılığı ihale yöntemiyle kamu arazisi olan Meteoroloji alanını inşaata açmasıyla başladığı ifade edilirken, “Dört kez askıya çıkan imar plan değişikliklerinin hiçbiri hukuka ve üst ölçekli planlara uygun olmamasına, defalarca yürütmeyi durdurma kararı alınmasına karşın, Kadıköy’ün bu en önemli yeşil alanına gökdelenleri yaparak kentin siluetini bozan Taşyapı doymak bilmiyor” denildi.  “Güneşimizi kesen, yeşil alanımızı yok eden, getirdiği yoğunluktan kaynaklı trafik, çevre kirliliği, alt yapı sorunları ile yaşamımızı zorlaştıran Taşyapı’ya borcumuz yok diyoruz” değerlendirmelerinin yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Taşyapı, Kadıköy için ilk ve tek olarak arsanın brüt alanından hesaplanan inşaat alanını yeterli bulmayıp, Kadıköy Belediyesi’nin tespitlerine göre ruhsata aykırı yapılmış 9000 metrekarelik fazlalıkla kentin göbeğinde kaçak yapının, kent suçu niteliğindeki 4 kulenin mimarıdır. Bunun en büyük kanıtı da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınmış ancak mahkeme tarafından yürütmesi durdurulmuş yapı kullanma izni kararıdır.”

“TAŞYAPI BİZE BORÇLU”
“Adli mercilerden ve karar alıcılardan bu hukuk garabetini bir an önce düzeltmelerini istiyoruz” çağrısının yapıldığı açıklama şöyle devam etti: “Kadıköy Kent Konseyi olarak Taşyapı’yı, elinizi bizim yeşil alanlarımızdan ve cebimizden çekmeye davet ediyoruz.  Aslında yeşil alanlarımıza gökdelen dikerek kent yaşamımızı felç eden Taşyapı’nın bize borcu var. Kamusal alanlarımızın ve bütçemizin Taşyapı’ya verilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Kadıköy Kent Konseyi olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olmayan, yeşil alanımızı ve kentimizi yok eden, yaşam kalitemizi düşüren bu yapılaşmaya karşı olduğumuzu ilan ediyoruz.” (Kaynak: Gazete Kadıköy)



Geri