CKM’DE HAYDARPAŞA ARKEOLOJİSİ ETKİNLİĞİ

CKM’DE HAYDARPAŞA ARKEOLOJİSİ ETKİNLİĞİ

Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkan arkeolojik buluntular üzerine, 2018 yılının mayıs ayında İstanbul Arkeoloji Müzesi bir araştırma başlattı. Bu araştırmalarda bizzat bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Muharrem Hayır, 8 Kasım 2023 Çarşamba günü CKM B Salonu’nda bir söyleşi yaptı.

Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği Çalışma Grubunun düzenlediği “Haydarpaşa Arkeolojisi” adlı bu etkinlik ile kazılarda nelerin ortaya çıktığı slayt sunum ile anlatıldığı gibi; tıpkı tarihi yarımada özelliğine sahip bulunduğunu belirten Muharrem Hayır, burasının da Anadolu Yarımadası olarak nitelenebilir olduğunu vurguladı. Kazı alanının üçte ikisinin kullanılabilir olduğundan ‘Arkeopark’ olarak anılacağını da söyledi.

En önemli buluntu Kalkelotik döneme ait olmakla birlikte, 68 ayağında ortaya çıkan Bizans dönemine ait tuğla fırın ile ayazma ve Osmanlı dönemindeki Abdülmecit Han çeşmesi de çıkanlar arasında bulunuyor.

Azize Bassa Kilisesi

Kazılardan Bizans dönemine ait iki kilise ortaya çıkmış bulunuyor. Bunlardan birisinin adı bilinmemekte olup, diğerinin Azize Bassa Kilisesi olduğu meydana çıktı.

Ve hem Bizans hem de Osmanlı dönemlerine ait sikkeler bulundu. Kadıköy’ün simgelerinden birisi olan boğa heykeli de çıkanlar arasında yer alıyor. Bizans dönemi boğa heykelini görmek için Kasım sonuna kadar Türk İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmekte olduğu duyuruldu.

Söyleşi sonunda Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, konuşmacı Muharrem Hayır’a teşekkür belgesini takdim etti. Kadıköylüler büyük ilgi gösterdi.

Haber: Filiz Sever

Fotoğraflar: İsmail Şevket Baki

Geri